OOK #MESDAGSTRAAT IN DE #VERKOOP, #PROTESTEER!

#Wijkraad #Zuid #West #Amsterdam verklaart zich #solidair met het #protest #tegen de #verkoop van een #sociale #huurwoning, waardoor deze aan de #sociale #woningraad wordt #onttrokken. Dit #beleid van de #wooncorporatie is #ONAANVAARDBAAR!
De #wijkraad #roept op tot #demonstreren!



Ook Mesdagstraat in de verkoop, protesteer!
De gegoede Westbrabantse boerenzoon Willem Caspar Joseph Passtoors was in Zundert de buurman en leeftijdsgenoot van Vincent Willem van Gogh, die bij zijn eerste lovende kritieken roem karakteriseerde als 'zoiets als een sigaar met de brandende kant in je mond steken'. De schilder kwam via Londen en Parijs in de Provence terecht. Passtoors vestigde zich in de Jordaan, waar hij eerst in het behangersvak terechtkwam en vervolgens via een volontairschap in de sigarenindustrie. Actief als vakbondsman werd hij uiteindelijk burgemeester van de gemeente Ginneken en Bavel. Sigarenrokers paffen over het algemeen minder frequent dan sigarettenrokers. Aan de andere kant bevatten sigaren per stuk meer tabak dan sigaretten. De beter gesitueerden en ook weldoorvoede pastoors, kapelaans, priesters, hoofdonderwijzers, rijke agrariërs, middenstanders en burgemeesters roken bijna altijd sigaren. In hun gordijnen en op het behang van de woonkamer kunt u de bruine aanslag van de teer goed zien.
                                                           Affiche Kimbel
Onverminderd gaat vastgoedonderneming De Key door met haar transitie: de verkoop van traditionele sociale huurwoningen die worden verhuurd met een contract voor onbepaalde tijd en in de plaats daarvan nieuwbouw van krap bemeten appartementjes voor starters van een 'wooncarrière' die er in hun eentje kunnen wonen met een huurcontract voor vijf jaar. Je vraagt je af wat hier nog sociaal aan is. Aan de ene kant verhuur je dan een mensen die veelal later tot de vermogende klasse gaan behoren (studenten met name) , aan de andere kant aan statushouders die na vijf jaar de grootste moeite blijken te hebben om een alternatief te vinden. 

Niets is heilig. Ook Coperatiehof en omgeving worden niet ontzien, iconische voorbeelden van volkshuisvesting: fatsoenlijke woningen voor een betaalbare prijs. Als De Key hier persé van af wil, waarom geeft zij het beheer dan niet over aan een andere woningbouwvereniging zoals Eigen Haard? Voor €375.000 wordt nu te koop aangeboden Willem Passtoorsstraat 12-1 waartegen actiegroep Niet Te Koop zaterdag haar 98ste actie voert. 

De gewilde Pijp
De woning is pas onlangs op Funda gezet en staat nu al onder bod. We lezen: 'De woning ligt in de gewilde buurt de Pijp in stadsdeel Zuid, op een prachtige en zeer rustige locatie nabij het Amstelkanaal en Sarphatipark. Met de Ferdinand Bolstraat, Maasstraat, Van Woustraat, Ceintuurbaan, Albert Cuypmarkt zijn er op loopafstand tal van eetgelegenheden, cafés en winkels te vinden.

Met het openbaar vervoer is de woning uitstekend bereikbaar; diverse tram- en busverbindingen op loopafstand en vlak bij de toekomstige halte van de Noord/Zuidlijn. Na enkele fietsminuten sta je op het Amstelstation, station Zuid en station RAI. Ook met de auto ben je binnen een paar minuten op de Ring A10 en A2 en is er door de samenstelling van de wijk 
[naar verhouding veel mensen met een laag inkomen, dus geen auto] vaak een parkeerplek voor de deur beschikbaar. Uitzonderlijk voor dit stukje Amsterdam.'

Wie profiteert?
Corporatiewoningen zijn maatschappelijk bezit. Zij dienen een waarborg te zijn dat er voor de mensen betaalbare woningen voorhanden zijn. We zien echter een omgekeerd proces: woningen worden steeds duurder, de woonlasten worden voor de huurder elk jaar hoger. Wie profiteren hiervan? Degenen die verhuren en degenen die woningen bezitten. Over de rug van de huurder wordt de bezitter slapend rijk.

Anti-speculatiebeding een lachertje
De koper van een sociale huurwoning heeft zelfbewoningsplicht en mag twee jaar de woning niet doorverkopen. Die twee jaar is een aanfluiting.  Actiegroep Niet Te Koop stuit op absurde gevallen. Aan de Olympiaweg is 1 mei 2020 een woning van De Alliantie verkocht voor €416.175 om op 2 mei 2022 verkocht te worden voor €574.250. Een verschil van €158.000, is €74.000 per jaar, is ruim €1400 per week. Lekker vangen. Je hebt daar niets voor hoeven te doen, behalve dan een woning te kopen en te verkopen. Hoe bouw ik vermogen op. Laat de ander maar werken voor zijn geld, werk is voor de dommen.

Waarom nog verkoop? Stop daarmee!
De corporaties zijn wel enige uitleg schuldig waarom zij nog verkopen. Hun redenering is dat zij geld nodig hebben voor nieuwbouw. Maar die nieuwbouw stagneert. Nog niet de helft van wat is gepland komt van de grond. Zo wordt het niks met het behoud van de sociale voorraad, helemaal niet in Oud West, Oud Zuid, Centrum en ga maar door.
Alleen De Key toont geen enkel respect voor de iconische geschiedenis van deze buurt. In paars Eigen Haard, in rood De Alliantie: de laatste jaren verkopen zij hier niets meer. In bruin complexen van De Key. Het complex waar uit wordt verkocht is nog wel grotendeels in haar bezit: 107 van de 138 woningen. Maar als bekend is De Key niets te gortig. Voor haar bestaan                                        er geen heilige huisjes. De markt gaat voor.
                     Willem Passtoorsstraat 12-1, op de hoek van de Van Helt Stocadestraat.
                                                 Voor kopers, niet voor huurders!
Deze historische gevelsteen dient als gevolg van de vermartketing te worden vervangen door                            een steen met de tekst: 'Ieder voor zich en God voor ons allen'.
Komt Allen
Actiegroep Niet Te Koop roept iedereen op te komen naar de flitsactie tegen de verkoop en tegen de voortdurende afname van de sociale voorraad.  In de loop der tijd heeft zich een zeer trouwe groep actievoerders ontwikkeld. Elke week wordt een verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers, woningcorporaties en huurdersorganisaties. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Plaats van actie Willem Passtoorsstraat 12-1, zaterdag 10 september, aanvang 15.00. 
De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit  1. beflyeren van de buurt en voorbijgangers ; 2. het beplakken van de woning en 3. het maken van opnames voor de publiciteit.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.
Flitsactie Pieter Calandlaan 207, Osdorp

Populaire posts van deze blog

#FNV: #LANDELIJKE #MANIFESTATIE TEGEN #INKOMENSCRISIS IN #OLYMPISCH #STADION

#HONDERDEN #BEWONERS BIJ #DEMONSTRATIE #WIJKRAAD #TEGEN #VERKOOP #SOCIALE #HUURWONINGEN

WANDELINGEN AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL