Een eigen watertappunt
Kruidentuin Van Tuyll
De kruidentuin
Op het Van Tuyll van Serooskerkenplein is medio 2004 een groep bewoners gestart met de aanleg en het onderhoud van een kruidentuin. Het betreft een stukje grond in de openbare ruimte dat door de mensen naar eigen inzicht wordt beplant. Regelmatig komt de groep bij elkaar om gezamenlijk aan de slag te gaan, meestal op een zaterdagochtend. Begonnen met een groepje van 5 'pioniers' is de club inmiddels uitgegroeid tot zo'n 15 mensen die veelal rond het plein wonen. Inmiddels hebben alle tuinders een eigen vak geadopteerd. Het wijkopbouworgaan begeleidt het project en stelt de benodigde gereedschappen ter beschikking. Op onderstaande foto's is te zien hoe het van een braakliggend stukje grond inmiddels is uitgegroeid tot de trots van de buurt. Behalve dat het leuk is om naar te kijken en aan te ruiken -'s zomers hangt er een Mediterrane geur op het plein- mag er ook voor eigen (klein)gebruik van worden geplukt. Bovendien is het een aardige manier om met andere buurtbewoners in contact te komen. Voor meer informatie:
Wijkopbouworgaan Zuid-West, Marietta De Zorzi | |
---|---|
Achillesstraat 85 | |
l |
Een eigen watertappunt
oktober 2006:
De Van Tuyllgroep heeft zich afgelopen zomer hard gemaakt voor de aanleg van een watertappunt op het plein. In de maand juli stonden de kruidentuinders soms meer dan twee uur per dag te sproeien. De wijkraad van Zuid-West heeft daarom een officiele aanvraag voor een watertappunt bij het stadsdeel ingediend. Wij wachten af…
mei 2007;
Een medewerker van het stadsdeel is ter plekke komen kijken. De plaats waar het watertappunt moet komen, naast de materialenkast, is genoteerd. Nu is het wachten op Waternet die de zaak komt aanleggen. Wij blijven vol verwachting… Gelukkig regent het al weken en staat de tuin er weer beeldschoon bij.
oktober 2007;
We hebben een watertappunt! In augustus was het bijna zo ver, alleen bedacht Waternet dat als er een aanvoer zou worden aangelegd, er ook een afvoer moest komen. Uiteindelijk is alles zoals iedereen het bedacht heeft; met aan- en afvoer en verzonken kraan en een sleutel om het geheel te bedienen. Wim Cozijnsen, die de sleutel beheert, gaat het geheel nog wat gebruiksvriendelijker maken dus volgend jaar wordt het nog meer genieten! Geen gedoe meer met tuinslangen vanaf het Van Tuyllplein; vanaf nu is het aankoppelen en watergeven.
2004 - Het begin
Aanleggen van de paden en inplanten van de vakken.
Birane geeft Wim aanwijzingen hoe 't nog beter en sneller kan.
Het grote middenvak wordt beplant met 3 appelboompjes en -op verzoek van Ellen- met 'n bij een in oude soorten gespecialiseerde kweker bestelde roos: 'Just Joey'. Diny, vrijwilligster in de Artsenijhof (de kruidentuin in het Beatrixpark) komt af en toe wat planten doneren, o.a. absinth en kaardebollen.
Zomer 2005: het vak van Hetty, met een gigantische aardpeer, oogst veel bewondering. Alles in de tuin groeit & bloeit weelderig. Birane heeft in het voorjaar een vak met biologische aardappelen gepoot die nu zijn geoogst. Verbazingwekkend wat zo'n klein vakje kan opbrengen!
Wim ontwerpt en tekent niet alleen paden en vakken, maar ook 'n rozenboog voor de nieuwe entree.
Gelukkig, en toen was er koffie…
Foto's: Rob Evers
Waarom meewerken?
Enkele mensen uit de groep is gevraagd waarom ze meewerken aan de kruidentuin.
Hun antwoord:
'Ik vind de kruidentuin zo leuk omdat het een heerlijk gevoel is met je handen in de grond te wroeten op een plek in de stad waar je dat niet zo snel verwacht.'
'Omdat het plein een deel van ons leven is en we de kans kregen om mee te doen.
Het plein is voor zowel jong en oud een feest nu we er ook een kruidentuin bij hebben gekregen. 't Is in mijn ogen een hele verbetering…
Nu nog een ronde bank om de boom heen, dan kunnen we weer gezellig feesten op en om het plein!'
'Simpel, bij (ruimte) gebrek aan beter…. Op mijn balcon kan ik niet uit de voeten, nu heb ik een eigen plek onder de zon…'
Labels: #buurt, #groen, #leefomgeving, #milieu, #Van Tuyll van Serooskerkenplein, #Watertappunt, #wijkraad
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage