dinsdag 11 oktober 2022

#WIJKRAAD WIL #MENSELIJKE #HERINDICATIE #PGB #LEVENSLANG #GEHANDICAPTEN

WIJKRAAD WIL MENSELIJKE HERINDICATIE PGB LEVENSLANG GEHANDICAPTEN



WIJKRAAD – WEST AMSTERDAM ontvangt steeds meer signalen van mensen met een levenslange handicap, dat zij na de eerste maal een Persoons Gebonden Budget (hierna PGB) te hebben aangevraagd, genoodzaakt zijn om hun PGB aanvraag om de twee jaren te moeten vernieuwen.

Een PGB wordt door deze doelgroep ingezet om zorg in te kopen welke hen ondersteunt in hun Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL). Tijdens de tweejaarlijkse gesprekken vragen HBO opgeleide zorgmedewerkers iedere maal dezelfde vragen omtrent de handicap; zelfs de vraag ‘bent u nog wel gehandicapt?’ wordt daarbij gesteld.

Ten behoeve van een herindicatie komt een medewerker van het Indicatie Advies Bureau bij de levenslang gehandicapte persoon aan huis om het gesprek te voeren. Gehandicapten worden gevraagd naar de zorg welke zij nodig denken te hebben. Diverse respondenten meldden dat hen werd gevraagd om uit hun elektrische rolstoel op te staan, om te controleren of zij wel werkelijk gehandicapt zijn. Deze praktijk lijkt in strijd te zijn met de beginselen van behoorlijk openbaar bestuur en de Wet Gelijke Behandeling. De herindicatie – praktijken zijn onaanvaardbaar en discriminerend voor de betreffende mensen met een beperking.

De gesprekken met het Indicatie Advies Bureau zijn zeer confronterend voor de kwetsbare doelgroep. Zij worden vergaand, invasief benaderd, doorgevraagd wordt er over veel zaken die vallen onder de privacywetgeving. Mogelijk constitueert de herindicatie – praktijk een schending van de Algemene Verordening Gegevensverwerking.

Gehandicapten voelen zich onder zware druk gezet, met de rug tegen de muur te worden geplaatst wanneer hen wordt gevraagd naar het aantal malen daags zij het toilet bezoeken en op welke wijzen zij hun behoeften kunnen doen. De stoelgang is zoals u zult begrijpen een wel erg intieme aangelegenheid voor iedere burger.

Ondanks dat levenslang gehandicapten hun beperking levenslang zullen hebben, worden gehandicapten gedwongen om iedere twee jaar hun volledige privacy ter zijde te schuiven om een herindicatie gesprek met een zorgmedewerker te moeten voeren. Wijkraad Zuid – West Amsterdam stelt zich op het standpunt dat het hier gaat om een mensonterende en hardvochtige praktijk, beleid en regelgeving. De Wijkraadraad adviseert de Gemeenteraad van Amsterdam om een einde te willen maken aan deze toestand. Hier aandacht voor te willen vragen in uw gesprekken met instanties en ministers op Rijksniveau.

Graag vernemen wij van u welke stappen de Gemeente Amsterdam zet op weg naar een gelijkwaardige en menswaardige behandeling van burgers met een beperking ten aanzien van herindicatie ten behoeve van het behouden van een PGB.

Labels: