#WIJKRAAD #TEGEN #BOMENKAP #HAARLEMMERMEERSTATION

WIJKRAAD ZUID - West keer zich tegen de kap van de monumentale bomen rond het Haarlemmermeerstation aan de Amstelveenseweg. 



Circa dertig bomen van meer dan een eeuw oud staan in de tuin van de naast het station gelegen directiewoning waarvan de bewoner recentelijk is overleden. 

De bomen werden in 1915 aangeplant bij de bouw van het station. De bomen vormen een lommerrijke beschutting rond het station en de directiewoning welke als ensemble een rijksmonument zijn, in haar volle glorie en in haar oorspronkelijke functie: een functionerend spoorwegstation.

de pers is inmiddels op de hoogte gebracht en protesten zijn neergelegd door de Wijkraad bij de Stadsdeel Amsterdam Zuid, namens wie de  bomenkappers zeiden op te treden. 

de bomenkappers en houtvesters echter kunnen het terrein echter niet betreden, omdat dit beheert wort door de spoorwegonderneming: De Elektrische Museum Tramlijn Amsterdam. Tevens is deze organisatie de railbeheerder. De gemeentewerkers betreden het terrein derhalve onrechtmatig, zonder vergunning van de railbeheerder.

Navraag leert dat de Gemeente gebruik zegt te maken van de mogelijkheid van een 'noodkap' in verband met zieke bomen. Er staan echter geen zieke iepen op het terrein, zodat dit argument komt te vervallen. de kap is mogelijk illegaal.

Voorts kan een 'noodkap' argument niet worden toegepast om het achterliggende terrein bouwrijp te maken. In de loop van het volgend jaar zou de spade grond in moeten gaan om woningbouw mogelijk te moeten maken. 

De Wijkraad stelt zich op het standpunt, dat de groenstructuur en beschermde diersoorten behouden moeten worden. Tevens het beschermde stadsgezicht van OudZuid waarvan het Haarlemmermeerstation deel uit maakt.

Populaire posts van deze blog

#FNV: #LANDELIJKE #MANIFESTATIE TEGEN #INKOMENSCRISIS IN #OLYMPISCH #STADION

#HONDERDEN #BEWONERS BIJ #DEMONSTRATIE #WIJKRAAD #TEGEN #VERKOOP #SOCIALE #HUURWONINGEN

WANDELINGEN AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL