#WIJKRAAD #WIL #STEUN #VOOR #AMBACHTELIJKE #ONDERNEMERS

Langzaam zien we ambachtelijke ondernemingen in Amsterdam Zuid – West lijden onder de hoge inflatie, de hoge kosten voor energie, brandstoffen en grondstoffen. Sommigen vallen om, recentelijk kondigde de eeuw oude Bakkerij Venema in de Ferdinand Bolstraat aan de zaak te sluiten. Ook het grote personeelstekort speelt daarbij een rol.







De hoge energierekeningen zijn voor ambachtelijke winkels als groentemannen, wasserettes, bakkers, slagers niet meer op te brengen. Zelfs volkomen gezonde zaken leggen het loodje. De toekomst is onzeker voor het MKB, in de komende maanden komen meer ondernemers in het nauw zo valt te verwachten.

De drie miljard Euro die de rijksoverheid tot steun van het MKB heeft uitgetrokken is onvoldoende om het grote leed te vergoeden. De winkelstraten zullen er anders uit komen te zien. De overheidssteun komt eerst vanaf april 2023 ter beschikking, te laat voor veel ondernemers. De toetsing van het steunpakket aan Europese regels levert veel vertraging op.

Ondernemers die steun aanvragen, moeten minimaal twaalfeneenhalf procent van de omzet uit geven aan energie als gas of elektriciteit. Maximaal kan men circa anderhalve ton aanvragen. Ondernemers hebben te kampen met ziekteverzuim, terugbetaling van belastingschulden privé en zakelijk, tekort aan arbeidskrachten en een veel te hoge inflatie en een te hoge energierekening.

Wijkraad Zuid – West adviseert de Gemeente Amsterdam en de Provincie Noord-Holland om steunmaatregelen te treffen om ondernemers in hun bestaanszekerheid te borgen en het behoud van een divers winkelaanbod en bijhorende bestand aan ambachtelijke ondernemingen te behouden dan wel stimuleren.

Populaire posts van deze blog

#FNV: #LANDELIJKE #MANIFESTATIE TEGEN #INKOMENSCRISIS IN #OLYMPISCH #STADION

#HONDERDEN #BEWONERS BIJ #DEMONSTRATIE #WIJKRAAD #TEGEN #VERKOOP #SOCIALE #HUURWONINGEN

WANDELINGEN AMSTERDAM LIGHT FESTIVAL