dinsdag 7 januari 2025

#MAROKKANEN #AL #EEUWEN #ONDERDEEL #VAN #AMSTERDAM


Marokkanen  vormen reeds seert eeuwen een onlosmakelijk onderdeel van het landschap in  onze stad. Sedert eeuwen arriveerden zij in de Hollandse havens en vestigden zich permanent hier ter stede. In de #Posthoornkerk ging een #tentoonstelling van start die dit gegeven onder de aandacht van het brede publiek beoogt te brengen. De tentoonstelling is een rondreizend circus, dat op wisselende plaatsen zal neerstrijken om het aantal bezoekers te vergroten.

Middels portretten en foto's leert men aspecten van de veel kleurige Marokkaanse gemeenschap in de stad kennen. Marokkanen arriveerden met hun gezinnen in de jaren zeventig van de voorbije eeuw. Huisvesting in pensions, hongerstakingen om verblijfsvergunningen en de eerste zelforganisaties die werden opgericht hebben een prominente plaats in de tentoonstelling. 

De Marokaanse gemeenschap kende al snel belangen organisaties voor de eigen vrouwen, lhbtqi'ers, arbeiders en jongeren. De band tussen Nederland en Marokko gaat eeuwen terug in de geschiedenis. Zo gingen Nederland en Marokko reeds in de zeventiende eeuw diplomatieke betrekkingen met elkaar aan. De Joodse diplomaat Samuel Pallache was de eerste Marokkaanse ambassadeur in Nederland in het jaar 1610.

Het ging daarbij om het eerste dilpomatieke verdrag tussen een toen nog christelijke natie en een overwegend moslim land. In de achttiend eeuw voerden beiden ook wel oorlog tegen elkaar en over en weer werden mensen tot slaaf gemaakt middels een opbloeiende piraterij. Noord Afrika telde op een gegeven moment ruim 2, 5 miljoen Europese slaven. 

In de eerste decennia van de twintigste eeuw werden Marokkaanse 'rariteiten' nog ondergebracht in een ethnografische tentoonstelling onder de titel 'De Witte Stad' aan het Frederiksplein. Wethouder Touria Melliani werd zelf in Marokko geboren, zij opende de huidige reizende tentoonstelling.

Marokkanen kunnen terecht trots zijn op hun herkomst. Het komende jaar toert de tentoonstelling door de stad. De eerst volgende plaats die wordt aangedaan is de Mozes en AƤronkerk aan het Waterlooplein. 


Rond de tentoonstelling worden veel culturele evenementen georganiseerd, voor een breed publiek. Waaonder muzikale optredens. Het geheel is gratis te bezoeken.



Labels: , , , , ,